Международна награда на херцога на Единбург

Фатме Юсеинова, ученичка от Второ СУ ,,Проф. Никола Маринов“, IX б клас, профил ,,Хуманитарни науки“, е носител на престижната Международна награда на херцога на Единбург.

На 18 юни 2019 г. в аудиторията „Уитакър“ на Aмериканския колеж в столицата д-р Ричард Юинг, президент на колежа у нас, и Любомира Велчева, изпълнителен директор на Наградата в България, лично връчиха значки и сертификати на младежите, които през последните шест месеца са преминали през програмата и са развили ключови житейски и лидерски умения. Официален гост на събитието бе и Станислава Цалова, едно от най-популярните лица на bTV.

„Международната награда на херцога на Единбург“ е програма за лидерски умения и личностно развитие, която работи повече от 60 години в над 144 държави по света. В нея са участвали над 8 милиона младежи. В България Наградата е достъпна от 5 години под патронажа на президентската институция. Във всички нива, които са с продължителност от 18 месеца за Злато, до 6 месеца за Бронз, участниците предизвикват себе си в три направления: „Умения“, „Физическа активност“ и „Доброволчество“. Чрез дейностите, които учениците избират да извършват в трите направления и Приключенското пътуване в края на програмата, те усъвършенстват избрани умения, развиват навици, постоянство и дисциплина, повишават физическата си издръжливост и посвещават време и усилия в полза на общността.

Фатме се включва в предизвикателството в края на миналата учебна година след вдъхновяващ час на класа, в който гост е носител на наградата. Тя стартира с ниво Бронз. В продължение на повече от девет месеца работи паралелно в трите направления – чете, изпълнява задачи, изправя се пред различни трудности и предизвикателства, следва напътствията на своите ментори и успява да постигне всичките си лични цели. Прецизната работа и постоянството на момичето са оценени. Деветокласничката получи сертификат, който ще й носи предимство при кандидатстване за различни бъдещи позиции. Фатме е единственият участник от област Търговище.

През следващата учебна година ученичката ще популяризира Наградата сред училищната общност, ще мотивира и други ученици да се включат в програмата, а самата тя ще провокира себе си с участие на ниво Сребро.Славка Георгиева – класен ръководител на IX б клас

МРеби

Администратор на сайта: Мехмед Реби тел. 0893693204, e-mail: mehmed.rebi@2su-tg.com

%d bloggers like this: