Литературен урок в музея

С учениците от пети клас се проведе урок по литература в една по – различна обстановка от тази в класната стая. Темата на изнесения урок „На Бъдни вечер край огнището“ е от раздела по литература „Фолклорен празничен календар“ и е свързана с предстоящия светъл празник Коледа. В продължение на няколко дни петокласниците от всички паралелки посетиха Регионалния исторически музей в Търговище, където имаха възможността и удоволствието в онагледен вид да възприемат и съпреживеят красотата на обичаите, обредите и ритуалите, свързани с празника Коледа. В три поредни дни Славейковото училище отвори врати за тях и ги приюти в спокойствието и вълнуващата атмосфера на отминалото патриархално време.

От петокласниците беше сформиран актьорски екип, който подготви възстановка на Бъдни вечер, а от всяка паралелка бе обособена група коледари, които представиха обичая Коледуване. С талант, ентусиазъм и много вдъхновение учениците от актьорския екип изпълниха своите роли в патриархалното семейство, като представиха възстановката пред всяка паралелка. В ролите бяха Дамян Кралев, Михаела Николова и Миролюба Ганчева от 5 г клас, Елина Русева и Мартин Йорданов от 5 в клас и Денислав Иванов от 5 а клас. Техните изпълнения предизвикаха интерес, емоции и заслужените аплодисменти на публиката. Сред учениците имаше и рецитатори, които взеха участие в заключителната част на урока с изразително изпълнение на стихотворения за Коледа. Урокът премина в уютно създадения тематичен кът, отразяващ топлината и хармонията в патриархалния дом на Бъдни вечер и Коледа.

За осъществяването на урока съвместно работиха Надка Владимирова – старши учител по литература и Димова и Ралица Димова – музеен педагог.

Изнесеният урок по литература е една от дейностите, които се осъществяват по Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Културните институции като образователна среда“.МРеби

Администратор на сайта: Мехмед Реби тел. 0893693204, e-mail: mehmed.rebi@2su-tg.com

%d bloggers like this: