Силата на думите във време на изолация

Силата на думите по време на социална изолация потърсиха учениците от Х и ХІІ клас, Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище, изпълнявайки дългосрочни задачи по български език и литература. Десетокласниците подготвиха текстове за публично изказване на тема ,,Живот по време на пандемия“. Част от езиковите проекти бяха представени като вълнуващи видео обръщения към училищната общност още в началото на дистанционното обучение.

Във връзка с ежегодния Маратон на четенето (2 – 23 април 2020) учениците от Х клас организираха ревю на интересни книги в онлайн среда. Денислава Неделчева от Х в клас дори създаде свой читателски блог. А зрелостници от ХІІ а клас направиха ,,Жива литературна верига“, като записаха видеа – четене на откъси от произведения, включени в изпитната програма за ДЗИ.

Часовете по литература във виртуална среда предизвикват различен прочит на изучаваните произведения и поставят нетрадиционни въпроси. Провокирани от творчеството на Атанас Далчев, ученици от профил ,,Изкуства“ /Х а клас/ създадоха собствени произведения – Андреа Георгиева илюстрира стихотворението ,,Повест“, а Ирена Иванова и Фиген Якубова сформираха екип и създадоха песен. Творческият клас обмисля организиране на виртуална изложба на творби по литературни текстове и представяне на музикалния проект.

В часа на класа учениците от Х б клас проведоха конферентен разговор с психолога на училището Грета Тошева. Те обсъдиха важни за тийнейджърите проблеми и дадоха отговор на въпроса ,,Какъв е моят начин да не се изгубя в изолацията?“

Гимназистите потърсиха различни възможности да оползотворят времето си в изолация и креативни средства да изразят себе си от разстояние. Литература, рисуване, музика, кино, фотография… Изкуството и словото носят наслада, спокойствие и вдъхновение дори в дигиталния свят на днешното различно време.


МРеби

Администратор на сайта: Мехмед Реби тел. 0893693204, e-mail: mehmed.rebi@2su-tg.com

%d bloggers like this: