С обновена фасада за юбилея – стенопис на NASIMO

Красотата на изкуството е непреходна, дори и в най-напрегнатите и трудни дни, а творците винаги са посланици на доброто и позитивното. Има нещо символично, че на 18 октомври – Деня на художника, NASIMO финализира своя оригинален проект – графити рисунка на фасадата на Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище. Новата придобивка е посветена на 50-годишния юбилей на училището.

Талантливият NASIMO /Cтaниcлaв Tpифoнoв/ и неговият екип нарисуваха портрет на проф. Никола Маринов. Много са посланията – явни и кодирани, в оригиналния стенопис. NASIMO казва, че в него преобладават синьо-зелените цветове – едни от любимите на проф. Никола Маринов, а в дрехата на художника той е втъкал мотив от негов акварел. Погледите привлича и думата „основ“, чиято последна буква „А“ е най-горе на стенописа, вляво – началото на азбуката ни, на всичко. Според NASIMO професорът е учил своите ученици да имат здрава основа във всичко – и в изкуството, и в живота. Това е и посланието на NASIMO към учениците и към всички почитатели на красотата и доброто – да имат здрава основа, каквато знанието и просветата дават. В стенописа присъства и цифрата „2“, символизираща „второ“ средно училище.

Проектът е реализиран със съдействието на цялата общественост на град Търговище. „Благодарим на всички фирми, институции, родители, настоящи и бивши възпитаници на училището, които помогнаха нашата идея да стане факт. Радваме се, че NASIMO осъществи своя проект, въпреки трудната епидемична обстановка. Неговият стенопис е най-големият подарък за всички нас, посветен на 50-годишния юбилей на училището“ – сподели Анета Куманова, директор на Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище.

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище е създадено през 1970 г. Тогава се поставя началото на профилирано изучаване на изобразително изкуство, а от 1972/1973 г. – на профилирано изучаване на музика. От април 1992 г. училището носи името на художника проф. Никола Маринов.

Второ СУ „Проф. Никола Маринов” е най-голямото учебно заведение в Търговищка област не само по брой на ученици и паралелки, а и по значение в цялостния културен живот на нашия град. Тук се обучават над 1200 ученици на възраст от 6 до 19 години. В духа на динамичните процеси на живота учениците развиват своите способности в областта на хуманитарните и природоматематическите науки, на информационните технологии, на чуждите езици, хореографията, музиката и изобразителното изкуство. Оттук поемат своя път младите хора, които носят в сърцата си неугасващия пламък на творчеството – на словото, багрите, песента и танца. Прославят себе си, училището, родния град и България. Не само в Търговище, но и в цялата страна, и извън нейните граници са известни постиженията на младите художници и музиканти, достойни наследници на проф. Никола Маринов.

Никола Маринов Абаджиев е известен български художник живописец, роден в град Търговище. Учи в Художествената академия в Торино, Италия, където негови преподаватели са професорите Андреа Таверние и Джакомо Гросо. През 1903 година завършва специалност „Живопис“ със златен медал и остава да рисува в Италия през следващите две години. След завръщането си в България през 1906 година работи като учител в София до 1919 г., а между 1919 и 1921 г. е щатен художник към Министерството на народното просвещение. През 1921 г. става професор в Художествената академия, където преподава до 1940 година. Сред неговите ученици са някои от най-изтъкнатите български художници: Илия Бешков, Александър Жендов, Ненко Балкански, Илия Петров, Александър Стаменов, Иван Ненов, Василка Генадиева и други. В периода 1935—1937 година Маринов заема поста ректор на Академията.

Твори основно живопис, като предпочитаната от него техника е акварелът. Рисува портрети, пейзажи и фигурални композиции, отличаващи се с богати нюанси на цвета. Автор е и на много стенописи в църкви в Пловдив, Ловеч, Бяла черква, Перник, в храм – паметника „Александър Невски“ в София.

Никола Маринов участва в много самостоятелни и колективни изложби в България и чужбина: в Белград, Берлин, Венеция, Загреб, Рим. Негови картини днес са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, градските галерии в Бургас, Варна, Велико Търново, Кърджали, Пловдив, Разград, Търговище, Хасково. Галерията в Търговище носи неговото име.


МРеби

Администратор на сайта: Мехмед Реби тел. 0893693204, e-mail: mehmed.rebi@2su-tg.com

%d bloggers like this: