Късометражен филм за толерантността – създаден от десетокласници 🎥

„Ти си промяната!“ – това е заглавието на късометражния филм, който създадоха учениците от Х а клас, профил „Изкуства“, Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище. Под ръководството на своя класен ръководител Десислава Станкова – старши учител по музика, вече няколко седмици те усилено работят по два проекта, касаещи младите хора: възпитание в толерантност към Националния младежки форум „VOICE IT, мнение от значение“ и преодоляване на дискриминацията и агресията по повод на Регионалната педагогическа конференция на тема “Възпитание в позитивни поведенчески модели”, организирана от РУО Търговище.

Филмът е дело на следния екип: сценаристи – Габриела Стефанова, Габриела Андреева, Славея Стоичкова, Захари Свиленов; оператор и режисьор – Ивана Венелинова; монтажист – Захари Свиленов;дрон кадри – KSK Filmmaker & Aerial Photographer; в главните роли – Димитър Борисов,новият ученик; Божидар Иванов, приятел на Димитър; Габриела Стефанова, Габриела Андреева, приятелки на Божидар; г-жа Анета Куманова, учител по биология; г-жа Десислава Станкова, класен ръководител, и всички ученици от Х а клас; локация: II СУ „Проф. Н. Маринов“ гр. Търговище.

„Ще се радваме, ако повече наши съученици, приятели и младежи в България осъзнаят, че първо трябва да погледнем в себе си и след това да определяме другите“ – сподели пианистката Славея Стоичкова, ученичка от Х а клас.

За шеста поредна година Националната мрежа за децата и Младежката организация U-Report България проведоха младежки форум „VOICE IT, мнение от значение“. Посланието на тазгодишния Voice it е „Дискриминацията не ти отива“. Събитието се организира в партньорство с Младежка мрежа Мегафон и УНИЦЕФ България. Десетокласниците се включиха директно в livestream във Фейсбук в страницата на Националната мрежа за децата, като участието им изискваше предварителна регистрация във Viber. В Livestream участва целият X a клас на Втора гимназия, като учениците предварително обсъдиха темите по форума. В разговора за дискриминацията взеха участие популярният български актьор, режисьор и драматург Ованес Торосян, колоритният танцьор от „България търси талант“ Реми Тоин, председателят и съосновател на фондация „Глас“ Симеон Василев. В дискусията експертно мнение споделиха Даниела Житарска, гещалт терапевт, и Юлия Раданова, юрист от Мрежата за правна помощ на НМД. Деца и младежи от цяла България също участваха с позиции, идеи и въпроси по темата.

Регионалната педагогическа конференция на тема “Възпитание в позитивни поведенчески модели”, организирана от РУО Търговище, ще се проведе на 16.12.2020 г. в електронната платформа Zoom. Участниците в конференцията са училищни специалисти, преподаватели, директори на образователни институции. Късометражният филм „ Ти си промяната!“ ще бъде представен официално и на конференцията, с цел да се покажат поведенческите тийнейджърски модели за подражание и поведение.

Училищното ръководство поздравява Х а клас и неговия класен ръководител Десислава Станкова за проявената гражданска активност и за категоричната позиция по отношение възпитаването на младите хора в дух на толерантност. Пожелава на всички участници в проекта успешно представяне на регионално и национално ниво.

Късометражния филм „Ти си промяната!“ вижте ТУК:

МРеби

Администратор на сайта: Мехмед Реби тел. 0893693204, e-mail: mehmed.rebi@2su-tg.com

%d bloggers like this: