С песните на лазарките

Момичетата от ІІІ д клас, Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище, поздравяват всички със своето изпълнение на песента „Заспала ми е Дамянка“.

От своята учителка Румянка Добрева и от близките си те научиха интересни неща за лазарските песни:

Лазаруването е обичай, широко разпространен из цяла България. Лазарките се приготвят за този ден отдалеко – от по-големите, моми или вече булки, вече ходили “на Лазар”, учат песните, които трябва да пеят. Когато се събират в една от лазарките за тръгване, изпяват една песен. Тръгвайки по къщите, пеят друга, а вече, спрямо домакина и социалното му положение, избират трета песен от многото варианти. Във всяко село има мома, която всички хора признават за най-хубавата. На такава мома лазарките пеят особена песен, с която възхваляват красотата й. А в лазарските песни за някой момък се пее за неговата чиста любов и хубост, за разлика от коледните песни, в които се възпява неговото юначество.

Основните песни на Лазаровден са благослов за здраве, плодородие и благополучие на дома. Счита се, че къща, която е посетена от лазарки, е щастлива и благословена.

МРеби

Администратор на сайта: Мехмед Реби тел. 0893693204, e-mail: mehmed.rebi@2su-tg.com

%d bloggers like this: