Проект “Еразъм+”: Ученици се запознаха със стар български занаят

Ученици на Второ СУ “Проф. Никола Маринов” се срещнаха със стара традиция и се докоснаха до вдъхновението на миналото.
В изпълнение на  задачата ,,Фолклор на партньорите – настояще и бъдеще” за  предстоящата среща по проект “Еразъм +”, Алейна, Веселин, Йоана, Кристиан и Симона гостуваха на Диляна Стойчева. 

Гостожа Стойчева изработва кукли като използва старата техника – “плъстене на вълна”. Тя запозна учениците с основните тънкости на този стар занаят, познат преди тъкането и плетенето. Разказа изключително интересни факти за плъстенето на вълна и демонстрира на младежите как се случва това тайнство от миналото. Стойчева показа сечивата, с които се работи и как се работи с тях.

Майсторката сподели как е започнала да се занимава с това свое хоби и за вдъхновението да изработва авторски кукли. Всички ученици опитаха работата с вълна и изработиха свой предмет. Госпожа Стойчева насърчи креативността им и отправи покана да се включат в работата при организирането на подобни творчески работилници. Възпитаниците на Второ СУ “Никола Маринов” благодариха за интересната среща и обещаха, че ще се присъединят в бъдещите инициативи.

%d bloggers like this: