юли 15, 2024

Ботевото творчество – чрез интердисциплинарни уроци в VІІ клас

ДейностиХуманитарни

В поредица от интердисциплинарни уроци учениците от VІІ г клас при Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище, под ръководството на Симона Панова – учител по български език и литература, работиха върху творчеството на Христо Ботев. Използвайки знанията и уменията си по други учебни предмети, те извършиха различни дейности: формулираха свои послания по темата „Робство – свобода“; надграждаха знанията си по история и обогатяваха представите си за върховните моменти от националната история; представиха исторически факти, свързани с Ботев и кораба ,,Радецки“; проучиха и записаха песни, изпълнявани от група „Епизод“, по Ботеви стихотворения. Ключовият въпрос пред седмокласниците беше „Какъв житейски избор прави лирическият герой в поемата „На прощаване“ и с какво е свързана мотивацията му?“

Емоционално преживяване за учениците бе посещението в къщата музей „Никола Симов – Куруто“ в Търговище. В родния дом на Знаменосеца на Ботевата чета те усетиха възрожденската атмосфера благодарение на разказа на Николай Ставрев – специалист от Регионалния исторически музей. Младите родолюбци разгледаха експозицията в музея – макет на кораба “Радецки”, личната кама и копие на знамето, развявано от Знаменосеца по пътя към Милин камък, където той среща своята героична смърт.

В знак на признателност учениците поднесоха цветя пред паметника на Никола Симов – Куруто. Това бе повод да почувстват силата на духа и искреното родолюбие на Знаменосеца.

 

Йорданка Филева – главен учител

МРеби

Администратор на сайта: Мехмед Реби тел. 0893693204, e-mail: mehmed.rebi@2su-tg.com

Skip to content