април 13, 2024

24-ти май – денят на духовността и на знанието

ДейностиХуманитарни

Денят на словото – най- духовният, извисен и извисяващ, най – български празник! Денят, в който с гордост заявяваме, че „ и ний сме дали нещо на света”, водени от съзнанието за огромната значимост на буквеното слово в културното развитие на народа ни през хилядолетията. На 24 май изразяваме своята признателност към сътворителите на азбуката ни, към делото на всички просветители, книжовници, творци, които със силата на българските букви разпръскват светлината на знанието и ни дават криле за духовен полет.

Единадесетокласници от Второ СУ „ Професор Никола Маринов”, профил „ Хуманитарен” и профил „ Изкуства” отбелязват празника с проектни дейности, разкриващи личния им поглед към този ден и към неговия символичен смисъл. Свой видео прочит на вдъхновената Вазова възхвала на родното слово представят учениците от 11б клас Десимира Димитрова, Христо Цачев, Мария Цонева, Мина – Магдалена Димитрова, Иван Иванов, Синем Хюсеинова, Петко Комаров и Магдалена Палазова. На просветителското дело на солунските братя е посветен видео клипът на Петко Комаров и Момчил Димитров от 11б клас. Данаил Георгиев от 11а клас и Рада Орешкова от 11б клас споделят с нас свои мисли за словото и за емоционалното изживяване на празника.

Със своите творби учениците отправят поздрав към всички учители, ученици и служители от Второ СУ „ Проф. Никола Маринов” по случай светлия празник.

Милена Драгнева – преподавател по български език и литература

МРеби

Администратор на сайта: Мехмед Реби тел. 0893693204, e-mail: mehmed.rebi@2su-tg.com

Skip to content