юни 21, 2024

Старогръцки герои и богове в часовете по изобразително изкуство и литература

ИзкустваХуманитарни

Общите теми, свързани с митологията, се оказаха пресечната точка, която обедини работата на екип от педагози във Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище – Надка Владимирова и Галина Петрова – старши учители по български език и литература, и Диана Ангелова – старши учител по изобразително изкуство. Заданието по рисуване „Проект за митическо същество“, романът „Похитителят на мълнии“ от Рик Риърдън и „Старогръцки мит за произхода на боговете“, изучавани по литература, насочиха петокласниците към обща задача – да пресъздадат с багри и слово любими и незабравими митологични герои и божества. Прилагайки знанията си по български език и литература и уменията си по изобразително изкуство, учениците пресътвориха герои и богове от старогръцката митология, които са ги впечатлили най-силно – кентавър, минотавър, сатир, Горгона медуза, боговете Зевс, Хадес, Посейдон, Хермес и др.

Разнообразяването на учебната ситуация чрез прилагане на междупредметна връзка между литературата и изобразителното изкуство дава възможност на учениците да пренесат своите компетентности от една учебна дисциплина. По този начин те затвърждават наученото на по-високо ниво.

Макар и провеждани в една непозната ситуация – на дистанционно обучение, часовете по изобразително изкуство и по български език и литература запазиха своя емоционален заряд. Тази ситуация провокира учителите да търсят нови решения, иновативни методи на работа и интердисциплинарни връзки.


МРеби

Администратор на сайта: Мехмед Реби тел. 0893693204, e-mail: mehmed.rebi@2su-tg.com

Skip to content