май 21, 2024

Празник на здравето – срещу затлъстяването

ДейностиНачален етап

Третокласници от групите за ЦОД, Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище, проведоха празник на здравето, свързан с Националната седмица за борба със затлъстяването /23-29.11.2020 г./. Инициативата бе реализирана съвместно РЗИ Търговище.

Децата дискутираха по темите, свързани със здравословното хранене, с вредата от употребата на алкохол и цигари, с ползата от двигателната активност. След това те приложиха наученото в практически игри. С голямо желание се включиха в индивидуални и екипни състезания – хранене с кисело мляко, изяждане на бисквитка, определяне на плод със затворени очи, хранителна пирамида и др. М. Друмева от РЗИ Търговище подари на децата и учителите им много плодове, а Пламен Иванов – заместник-директор на училището, ги награди с футболни топки.

Празникът на здравето е навременна инициатива, защото наднорменото тегло е сериозен здравословен проблем. Световната здравна организация определя затлъстяването в детска възраст като едно от най-сериозните предизвикателства пред общественото здраве. В последните десетилетия се отчита бързо увеличаване на относителния дял на наднормено тегло при децата. Профилактиката на затлъстяването трябва да започне още в детския период, за да се изградят в съзнанието на подрастващите здравословни навици.

Събитието е организирано от началните учители М. Хатибова, Г. Михайлова, Цв. Димитрова.


МРеби

Администратор на сайта: Мехмед Реби тел. 0893693204, e-mail: mehmed.rebi@2su-tg.com

Skip to content