май 19, 2024

Възпитаничка на Втора гимназия покорява върховете на науката

Дейности

Гордост за Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище, за родния град и за страната ни е д-р Радослава Бекова от Института по океанология на БАН. Тя е сред тазгодишните носителки на националната стипендия „За жените в науката“ за България.

Проектът, с който д-р Радослава Бекова впечатлява журито на „За жените в науката“ 2020 г., е фокусиран върху изследване степента на замърсяване на българското Черноморие и плажовете и идентифициране на източниците на това замърсяване. В основата си проектът цели ограничаване на един от най-големите замърсители в наши дни – пластмасата. Това прави изследванията на д-р Бекова не само изключително актуални, но и от особено локално и регионално значение. Към момента тя е главен асистент в Института по океанология към БАН–Варна. Д-р Бекова е и първата носителка на стипендията „За жените в науката“ с кариерна дейност в морската столица, като тя има спечелени и 2 високи отличия за научни постижения в областта на климатичните промени и рискове.

Стипендиите са едни от най-очакваните научни награди в България, които тази година празнуват своята десета годишнина. Отличията, които се отпускат всяка година на млади жени учени, имат за цел да подкрепят тяхната научноизследователска кариера, както и да ги мотивират да разгърнат пълния си потенциал за научни открития.

Цялата училищна общност поздравява д-р Бекова за постигнатите успехи и ѝ желае с още по-голям ентусиазъм да покорява върховете на науката.


МРеби

Администратор на сайта: Мехмед Реби тел. 0893693204, e-mail: mehmed.rebi@2su-tg.com

Skip to content