май 21, 2024

Възпитание в родолюбие – чрез обучението по български език и литература

Дейности

В навечерието на Трети март учениците от VІІ а, б и в клас, Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище, посветиха часовете по български език и литература на Националния празник на България. С отлично обмислени и поставени задачи Галя Петрова – старши учител, провокира тяхната креативност и стремеж да използват знанията си по информационни технологии, история, изобразително изкуство.

Седмокласниците работиха индивидуално и екипно. Учениците Александра Шиклова и Светомир от VІІ в клас поднесоха своите материали под формата на игри. Ивайла Петрова разказа, че нейният пра-прадядо Нено Кънчев от с. Дралфа се е познавал с Пеньо Колев, известен като Пеньо Бомбето, и лично е участвал в построяването на паметника на връх Шипка. Ивайла Крумова рецитира с много чувство одата „Опълченците на Шипка“, с което трогна своите съученици. Ванеса и Онур от VІІ б клас представиха свои авторски презентации. Елиф от VІІ а клас засне видео, в което не само разказа за фактите, които е научила, но демонстрира и много добри актьорски умения, както и таланта си по изобразително изкуство. Рая, Августина, Натали и Даниела се включиха в предизвикателството да нарисуват картина на тема „Опълченците на Шипка през моите очи“. Стефан изготви презентация, Леа, Рая и Натали рецитираха наизуст откъси от незабравимата творба на Вазов.

В учебната програма по литература е включена за задължително изучаване творбата „Опълченците на Шипка“, за която Г. Петрова беше подготвила игра във формата на „Стани богат“ – с нея седмокласниците обобщиха знанията и уменията си за произведението.

В края на часа всеки от учениците беше „малко по-богат“ със знания и се чувстваше повече гражданин на България – „драга, мила, земя, пълна с добрини“/Вазов/.


МРеби

Администратор на сайта: Мехмед Реби тел. 0893693204, e-mail: mehmed.rebi@2su-tg.com

Skip to content