май 21, 2024

Среща с майсторка на гайтани – по проект на Еразъм +

Еразъм +

Екип от ученици и учители от Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище работи по проект на Еразъм +, програмата на ЕС в подкрепа на образованието, обучението, младежта и спорта в Европа. Темата на проекта е ,,Разкажете за Европа през последните 50 години”.

Участници в проекта се срещнаха с потомствения майстор на гайтани Миглена Терзиева, която сподели, че е наследила този занаят от баба си. Разказа и любопитна история за дядо Георги, който на изложение в Брашов видял машина за плетене на ширити и с ножче направил от дърво всеки един от нейните елементи. Когато се върнал в Габрово, поръчал на различни майстори ковачи да изработят частите и сам сглобил машината.

Майсторката сподели, че за да оживее цветният вълнен шнур върху дрехата, занаятчията трябва да има златни ръце, търпение, да вложи любов и сърце. Винаги в пришиването на гайтаните трябва да има разлика, да има нещо сбъркано, че лошият поглед и уроките да отидат в него, а не в красивата мома. Нейният разказ продължи с обяснение за практичността на гайтаните – те се поставят там, където дрехата най-бързо се износва, за да може след това да се смени само вълненият ширит.

Учениците видяха бижута от гайтан – пръстени, обеци, в чиято направа се включиха с интерес. Майсторката показа народна носия от шопския край, изработена от нея, с украсени ръкави и деколте, както и мъжки потури и елек. Миглена Терзиева съхранява традицията на гайтанджийството и я пренася в съвремието.

Българските занаяти са голямото ни богатство, което пази нашата самобитност и ни представя пред света.


МРеби

Администратор на сайта: Мехмед Реби тел. 0893693204, e-mail: mehmed.rebi@2su-tg.com

Skip to content