април 24, 2024

Интерес към книгата

ДейностиХуманитарни

Единадесетокласниците от Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище се включиха в инициативата „Остави всичко и чети“ 2021, организирана от фондация „Детски книги”, като продължение на „Европа чете”. Те участваха в този проект с интересен експеримент – читателска верига. Всеки трябваше да избере книга от домашната библиотека и да прочете първите десет изречения от страница с един и същ за всички номер. „Тийнейджърите проявиха интерес към книгите на съучениците си и последва ревю на четива в общия поток на учебната платформа. Твърдението, че съвременните ученици не четат, се опроверга за пореден път“ – каза Славка Георгиева, старши учител по български език и литература.

В много страни по света 12 април е посветен на D.E.A.R. Day (Drop Everything And Read – от английски „Остави всичко друго и чети”). В този ден всеки е поканен да отдели няколко минути да почете на спокойствие – без изисквания, без необходимост от обратна връзка, без препоръчани или задължителни книги. Денят води началото си от книгата „Рамона Куимби на 8 г.”, написана в далечната 1955 г. от американската писателка Бевърли Клиъри. В книгата се разказва за учителката на Рамона, която отделя всеки ден по малко време, в което децата могат да четат в тишина онова, което им харесва.

Регистрираните за участие в „Остави всичко и чети” 2021 са от над 20 държави по света, сред които САЩ, Австралия, Русия, Канада, Бахрейн и Мексико. Най-активни са читателите, живеещи на територията на Европа. Заявките за включване от България са повече от 1000 .


МРеби

Администратор на сайта: Мехмед Реби тел. 0893693204, e-mail: mehmed.rebi@2su-tg.com

Skip to content