май 26, 2024

Творчески литературни работилници за гимназисти

КонкурсиХуманитарни

Учениците от единадесети клас, Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище, често работят по нетрадиционни задачи, които им позволяват да развиват въображението и усета си към езика, да използват собствената си креативност и силата на словото. И тази година те отбелязаха с няколко инициативи март – месеца на четенето, книгите и авторското право.

Две момичета – Цветелина от ХІ в клас и Надежда от ХІ г клас, бяха класирани за участие в национално обучение за гимназисти ,,Работилница за репортери“ – онлайн журналистически конкурс-обучение, предназначен за ученици от ІХ до ХІІ клас, който се организира от портала за новини Espressonews.bg. Събитието се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел, която предоставя и голямата награда за победителя в конкурса – пътуване до Брюксел и посещение на Европейския парламент. 103 са участниците, които са приети да се включат в същинската част на конкурса-обучение „Работилница за репортери 2021 – Поглед към доброто“. Те са възпитаници на над 50 средни училища, в 30 общини от цяла България. Ментори на учениците са утвърдени специалисти в журналистическата професия и университетски преподаватели. Произведенията на участниците се оценяват от авторитетно жури. Нашите момичета вече работят по задачи от втори етап на проекта. Техни наставници са Васил Койнарев – преподавател по съвременен български език, дългогодишен журналист и професионален редактор и Георги Милков – известен български журналист, международен репортер, военен кореспондент, телевизионен водещ, главен редактор на списание ,,GEO“.

Водени от желанието да споделят своите мисли, чувства и идеи, част от единадесетокласниците се включиха в друга инициатива – ,,Посъветвай се с писател!“. Николета и Димитър от ХІ а клас работят върху свои творчески проекти, за които ще получат насоки от Цвета Белчева – детски писател. Специална творческа задача, създаване на есе по изображение/интервю, доведе до създаването на добри текстове, които ще бъдат изпратени за участие в Националната олимпиада по творческо писане.

Вдъхновител на гимназистите за участие в творческите литературни работилници е Славка Георгиева – старши учител по български език и литература.


МРеби

Администратор на сайта: Мехмед Реби тел. 0893693204, e-mail: mehmed.rebi@2su-tg.com

Skip to content