ДейностиХуманитарни

Млади историци се изявяват на исторически форум

Отлично представиха себе си и училището – Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище, участниците в V-то издание на Регионалната ученическа конференция „История и памет“, чиято тема тази година беше „Славата и духът на българите през вековете – велики битки и постижения“.

Събитието се проведе на 27-28.04.2021 г., онлайн, в платформата MS Teams. Гимназистите участваха с индивидуални проекти – презентации, разработени под ръководството на учителите по история и цивилизация Катя Цветкова и Десислава Трифонова.

Сияна Димитрова от VIII б клас участва с проект на тема „Битката във Върбишкия проход“. Оригиналното в тази презентация е, че ученичката е направила авторски илюстрации към „Анонимния Ватикански разказ“, който разказва за разгрома на император Никифор във Върбишкия проход.

Дилек Мехмедова от X в клас презентира проекта си на тема „Битката при река Ахелой“. Тя използва нетрадиционен източник за илюстриране на събитието – миниатюрите от руската средновековна книга „Лицевой свод“, направена в единствен екземпляр за децата на цар Иван IV Грозни.

Йордан Григоров от XI б клас разработи проект на тема „България във войната срещу Третия райх“. Той много подробно проследява събитията, свързани с участието на България в заключителната фаза на Втората световна война.

Доукан Дьонмез от XI г клас участва с проект на тема „Битката при Дойран“ – увлекателен разказ за значимата битка и ролята на генерал Владимир Вазов в нея.

Конференцията беше открита от Елка Станчева – началник на РУО – Търговище, и Мария Вълчева – ст. експерт по ОНГОР в РУО – Търговище.

„Провеждането на този форум се превърна в утвърдена практика на РУО – Търговище за патриотично възпитание на подрастващите в областта. Целите на проявата, които сме си поставили са повишаване интереса към историята, насърчаване за изследователска дейност и предоставяне на възможност за изява на учениците. Проведените до момента издания доказват, че тези цели се постигат и се развиват с всяко следващо издание“, заяви по време на откриването началникът на РУО – Търговище г-жа Елка Станчева.

Целта на конференцията е да възпита патриотично чувство, да засили интереса към историята, да насърчи изследователската дейност, да провокира творческо мислене и креативност, да повиши удовлетвореността от екипната работа и да стимулира стремежа за изява на учениците.


МРеби

Администратор на сайта: Мехмед Реби тел. 0893693204, e-mail: mehmed.rebi@2su-tg.com