април 13, 2024

АЛО, КОСМОС ! ГОВОРИ БЪЛГАРИЯ !

ДейностиПриродоматематически

Ученичка на Второ средно училище „Професор Никола Маринов“, гр. Търговище взе участие в инициативата „Ало, Космос! Говори България!“, която се проведе на 26.07.2021 г. в гр. София.

Александра Димитрова от 10г клас, профил Математически бе почетен гост на събитието заедно с други двама национални победители от състезанието на НАСА – „Стани учен от НАСА за 1 ден“. Националните победители дадоха интервюта за различни медии; участваха в STEM работилници за деца; посетиха STEM разговори и презентации; станаха свидетели на онлайн връзка с астронавти от Международната космическа станция.

В STEM работилниците националните победители отговаряха на въпроси на децата и помагаха в изработването на космическите проекти – моделираха 3D планети, правиха космическа храна и изследваха техника за радиовръзка с Космоса. Част от разговорите и презентациите, които посетиха бяха на теми : STEM – Историите на успеха ( лектор Теодосий Теодосиев, учител по физика), Тайните на космическата храна ( лектор Николай Солаков, Институт по криобиология и хранителни технологии), Космосът във вените ми (Татяна Иванова, медалист от космически лагер на НАСА, Турция), Наука и образование ( проф. Георги Милошев, Институт по молекулярна биология, БАН и проф. Евгения Сендова, Институт по математика, БАН) и др.

Кметът на София , г-жа Йорданка Фандъкова разговаря и поздрави Александра и другите национални финалисти и им пожела да запазят интереса към точните науки и да продължават да учат и да се развиват в България.

Проектът „Ало, Космос! Говори България!“ цели да се разпали въображението на съвременната младеж, вдъхновявайки ги да отправят мечтите си отвъд земната орбита към Луната, Венера, Марс и отвъд…

Над 30 признати български НПО и учреждения , профилирани в точните науки (СТЕМ) и космическите изследвания си партнираха с посолството на САЩ в София като домакин на тази забележителна проява. В чест на своя 30-ти юбилей Атлантическия клуб в България прие ролята на координатор на инициативата.

Ученици от страната и Европа зададоха своите въпроси директно към астронавти от НАСА и ЕКА (Европейска космическа агенция), които отговориха на тях в реално време. Историческото включване бе кулминацията на еднодневното събитие на науката, което се проведе в Тех Парк София. В официалната церемония взеха участие Д-р Соломон Паси (президент на Атлантическия клуб в България), Проф. Николай Денков (министър на образованието и науката), Н. пр. Херо Мустафа (посланик на САЩ в България).


Десислава Цанкова

МРеби

Администратор на сайта: Мехмед Реби тел. 0893693204, e-mail: mehmed.rebi@2su-tg.com

Skip to content