юли 19, 2024

Ученици се подготвят за активно гражданство- „Моят глас за по-устойчива Европа“

Новини

Учениците на Второ СУ „Проф.Никола Маринов“ участваха в уебинар на тема „Бъдещето на Европа през погледа на младите“. Възпитаници на училището в 12 клас, профил „Изкуства“ и 11 клас, профил „Хуманитарен“, с преподаватели по Гражданско образование- Десислава Трифонова и Кристина Петрова, проведоха заинтригуващо учебно занятие, което им даде по-широк поглед върху гражданската активност и им показа част от лостовете на демократичното участие.

Ученици се подготвят за активно гражданство- "Моят глас за по-устойчива Европа"

В часовете по Гражданско образование учениците се запознаха с основните приоритети в европейското бъдеще, през погледа на евродепутатите Ева Майдел (ЕНП), Илхан Кючюк (Обнови Европа) и Ангел Джамбазки (ЕКР).

Ученици се подготвят за активно гражданство- "Моят глас за по-устойчива Европа"

Въпросите, които те повдигнаха бяха свързани с предизвикателствата на образователната система, външнополитическите отношения на България относно т.нар. Македонски въпрос, както и възможностите за засилване интереса към учителската професия от страна на подрастващите.

Именно и това бяха темите, по които учениците дискутираха най-разпалено. След като се чуха разнопосочни мнения, се стигна до извода, че тяхната мотивация за учене би се засилила, ако обучителния процес се адаптира спрямо техните потребности. Дебатът постигна консенсус относно практическата страна на знанията като ценност и това, че те са гарант за успеха им като личности.

Ученици се подготвят за активно гражданство- "Моят глас за по-устойчива Европа"

По повод на „македонския въпрос“, младите хора на Търговище заявиха позиция, че е необходимо да се постигнат добросъседски отношения на основата на взаимно разбирателство и подкрепа от българската страна на влизането на Северна Македония в ЕС.

Ученици се подготвят за активно гражданство- "Моят глас за по-устойчива Европа"

Във връзка с поставения въпрос от Ева Мейдел за изграждане на стратегии за засилване интереса на младите към учителската професия, учениците изясниха няколко основни приоритета, които биха ги ориентирали към този вид наука. От една страна единайсетокласниците и дванайсетокласниците споделиха, че искат да се „отворят вратите“ за повече свобода в начините на преподаване, както и по-голямо влияние на учителското съсловие в обществото.

Този тип уроци имат за цел да изградят в учениците съзнанието, че зад активното гражданство трябва да стоят знания и отговорност. Те помагат за преодоляване на бариерите между властимащите и суверена и демонстрират на практика как функционира демокрацията в едно осъзнато общество.

Skip to content