май 19, 2024

Възпитаничка на Второ СУ завърши обучение в „Работилница за репортери 2021“

Новини

Ученичка от Второ СУ,, Проф. Никола Маринов“ завърши обучение в „Работилница за репортери 2021“

През миналата учебна година Цветелина Велинова, ученичка от 12.в клас, профил,, Природни науки“ беше класирана за участие в национално обучение за гимназисти ,,Работилница за репортери“.
Работилница за репортери” е онлайн журналистически конкурс-обучение, предназначен за ученици от 9. до 12. клас, който се организира от портала за новини Espressonews.bg. Основните цели на проекта са: да бъде стимулиран интереса на учениците към журналистическата професия, като се развият таланта и уменията им за творческо писане.Събитието се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел.

Сто и трима бяха участниците, приети да се включат в същинската част на конкурса-обучение „Работилница за репортери 2021 – Поглед към доброто“. Те са възпитаници на над петдесет средни училища от цяла България. Ментори на учениците бяха утвърдени специалисти в журналистическата професия и университетски преподаватели.

Училищен наставник на Цвети е Славка Георгиева – нейният преподавател по български език и литература, а ментор в журналистическата работилница беше Васил Койнарев – преподавател по съвременен български език, дългогодишен журналист и професионален редактор. Момичето трябваше да покаже знания и умения за създаване на творчески и медийни текстове.

Цветелина премина с много добри резултати и през трите кръга. Преди броени дни ученичката получи специална грамота за успешно участие в журналистическия конкурс-обучение за средношколци. Жури тази година бяха Георги Любенов, Николета Атанасова, Димитър Абрашев, Илия Дафов, Неда Василева, доц. д-р Стела Ангова, Евелина Павлова и Ники Кънчев.

През всичките гимназиални години Цветелина Велинова е показвала специално отношение към словото, участвала е и е била отличавана в множество литературни конкурси. Пожелаваме на Цвети успех и занапред!

Подобни обучения в ученическа възраст са от изключителна важност за успешното професионално ориентиране на младите хора и разширяване на светогледа им. Чрез запознаването на подрастващите с професии, които биха предизвикали в тях интерес, се гарантира правилното кариерно развитие в бъдеще.

Skip to content