април 13, 2024

Седмокласници призовават: „Да опазим българския език“

ДейностиНовиниХуманитарни

„Ловци на чуждици – пазители на родния език“ – тази тема обедини и вдъхнови седмокласниците при изпълнение на втория им проект по български език за тази учебна година. Учениците погледнаха в лексикалната съкровищница на езика ни като тълкуватели и пуристи.
Дейностите, свързани с изпълнението на поредната проектна задача, бяха насочени в две посоки – да наблюдават употребата на думите откъм техния произход в различни медийни текстове и телевизионни предавания с цел да „уловят“ чуждиците и да потърсят българските им синоними, след което да влязат в ролята на пуристи – автори на нова домашна дума, която да замести чуждата. Седмокласниците се увериха, че „раждането“ на нова българска дума, благозвучна и носеща необходимото значение, е трудна задача, и се убедиха, че трябва да ценим и да пазим лексикалното наследство, завещано от нашите предци.
С подкрепата на своя преподавател- госпожа Н. Владимирова, старши учител по български език и литература, те стигнаха до важни изводи за думите в речниковия състав на българския език. Чрез примерите, които сами откриха в медиите, седмокласниците плътно се доближиха до един от най-острите проблеми на съвременната българска езикова ситуация: чуждиците, нахлуващи в родния език, отношението ни към тях и актуалността на темата за езиковата чистота, която води началото си още от времето на Възраждането.
Проектните задачи са специфична форма за оценяване на постиженията на учениците и винаги се посрещат с интерес. Изпълнението на проекти по български език развива комуникативните и социокултурните компетентности на учениците и води до трайно овладяване на знанията и уменията, заложени в учебната програма за седми клас.

Skip to content