юни 13, 2024

С вяра в чудесата и вълшебните приказки

ДейностиНовиниХуманитарни

След като се запознаха с две от вълшебните приказки, предвидени в учебния материал за 5. клас по литература, учениците от четирите паралелки, на които преподава г-жа Галина Петрова бяха предизвикани да участват в един Проект с продължение – „Търсим най-добрият разказвач на вълшебни приказки“. 87 ученици се включиха в предизвикателството. „Самият проект се състои от няколко етапа“ – разказва г-жа Петрова.

Първият етап изискваше от участниците да напишат приказка по желание в една от категориите: „Съвременна авторска вълшебна приказка“(Трябваше да бъде създаден текст, който съдържа задължителните елементи на вълшебната приказка ) или „Римейк“ на вълшебна приказка (В тази категория трябваше да се вземе съществуваща вече приказка и нейните герои да бъдат пренесени в един съвременен град). След като авторите предадоха своите текстове, г-жа Петрова направи подбор на тези, които са спазили най-точно изискванията за двете категории. В първата категория бяха номинирани 21 приказки, а във втората – три.

След това на учениците бяха предоставени аудио записи на приказките, които г-жа Петрова беше записала и събрала чрез платформата Sway. Учениците можеха да чуят само заглавието и текста на съответната приказка, след което трябваше да гласуват в Гугъл формуляр. Целта беше да се постигне безпристрастност при журирането. Резултатите от гласуването са следните:
Категория „Съвременна авторска вълшебна приказка“:
Първо място – „Чудовище на море“ – Азра Шабанова от 5 в клас
Второ място – „Добротата отваря всяка врата“ – Венелин Валентинов от 5 б клас
Трето място – „Смелото момче и предизвикателствата на злия хакер“ – Данислава Колева от 5 г клас
– „Снежанка в 21. век“ – Селин Хасанова от 5 б клас
Категория „Римейк“ на вълшебна приказка:
Първо място – „Съвременната Червена шапчица“ – Боян Цонков от 5 в клас
Второ място – „Пепеляшка“ – Летисия Димитрова от 5 а клас
Трето място – „Мара Пепеляшка“ – Грациела Григорова от 5 б клас

Призьорите получиха грамоти.

Вторият етап на проекта включва изработване на илюстрации към приказките, заели призовите места. Това ще се случи в часовете по изобразително изкуство, благодарение на екипната работа на преподавателите Г. Петрова и Полина Стефанова. Този етап се явява и част от дейност, предвидена в Годишния календар на училището за месец януари – „Доброто във фолклора и литературата“

Третият етап ще се осъществи през месец април. Във връзка с Международния ден на детската книга и Денят на книгата авторите на приказките ще могат да ги прочетат пред класове в начален етап на образование. По този начин ще допринесем за връзката между двата етапа на образование – друг Проект, по който се работи в училището./автор: Галина Петрова – учител по БЕЛ

Skip to content