юни 13, 2024

Осмокласници представиха импровизация на съдебен процес по „Антигона“

ДейностиНовиниПУО - НоваториХуманитарни

В час по БЕЛ 8.В клас, профил „ Природни науки“ във Второ СУ „ Проф. Никола Маринов“ се потопи в съдебната битка на „Антигона“, Учениците представиха импровизация на съдебен процес. Един срещу друг бяха изправени главните герои в изучаваната трагедия на Софокъл.

Техните позиции бяха заявени не чрез директен словесен сблъсък, а чрез защитници, които отстояваха съответната гледна точка. В отговор на въпросите на съдията „ адвокатите“ на Антигона и Креон доказваха и защитаваха правотата им. След изслушване на защитниците съдебните заседатели се произнесоха по въпроса чие поведение е по – правилно и морално обосновано.

Останалите ученици, разделени по групи, имаха за задача да оценяват заявените позиции, като се ръководят от критерии, свързани с тематичната, смисловата и езиковата издържаност на изказванията. Осмокласниците демонстрираха отлично познаване на художествената творба и на нейните идейни послания, проявиха умения за аргументирано и убедително защитаване на позиция, както и умения за работа в екип и за формиране на общо становище. Представеният урок е добра практика, даваща възможност за активна и целенасочена учебна дейност на целия клас.

„Съдебното дело“ „Антигона срещу Креон“ бе наблюдавано от учители, участници в създаденото в училището ПУО „ Новатори“, чиято цел е съвместна работа на учителите за създаване на отворена среда, в която се споделят опит
различни методи за повишаване на резултатите в обучението на учениците.

Преподавател на осмокласниците по български език и литература е г-жа Милена Драгнева.

Skip to content