април 13, 2024

Успешен завършек на обмяната на опит с гостите от Словения по проект ” We are what We eat!”

Новини

Ползотворните срещи и вдъхновяващите практики по програма Еразъм + и Проект ” We are what We eat!”, с гости от Словения, завършиха.

Второ СУ “Проф. Никола Маринов” беше домакин по програма Еразъм + и проект „Ние сме това, което ядем“. Като гостоприемен домакин, потопихме гостите в атмосферата на най-голямото школо в областта и им показахме как се прави българското сирене и безценният мед по нашите ширини. Посетихме местният производител г-н Пламен Ангелов и неговата мандра в Село Давидово. В село Алваново, с активното съдействие на Тop’s Honey с управител Красен Топалов, преоткрихме богатството, което имаме и запознахме ентусиазираните си гости с него.

В навечерието на великденските празници естествено запознахме учениците с изкуството на писаните яйца. Регионален исторически музей , в лицето на Ралица Димова и Маргарита Петрова, разкриха тайните на красивите мотиви и как традициите повеляват през годините да се случва този ритуал.

Чуждестранните ученици, заедно с възпитаници на Второ СУ „Проф. Никола Маринов“, работиха в ателиета на Самоводската чаршия. Броени дни преди Международния ден на Земята се докоснаха до природата чрез садене на цветя в училище.

В деня на изпращането, гостите от Словения споделиха, че дните, прекарани в България са били безценен опит за тях, а изживените мигове – вдъхновяващи.

Координаторът на проекта – г-жа Елена Стефанова, и ръководителите – г-жа Катя Александрова и г-жа Десислава Цанкова, заявиха, че са удовлетворени от постигнатото дотук и са в очакване на следващите дейности и мобилности.

Skip to content