UncategorizedНовиниХуманитарни

Памет за народните будители

В навечерието на Деня на народните будители, учениците от Хб клас – Хуманитарен профил, на Второ средно училище ,,Професор Никола Маринов“, посветиха часа по история на паметта за народните будители.

Те разказаха как възниква празника. Припомниха делото на просветители, книжовници, революционери, чиито имена са останали в историята на България, заради любовта им към родината и посветеността им за благото на народа. Учениците представиха делото на Свети Иван Рилски, Паисий Хилендарски, Иван Момчилов и Даскалоливницата в гр.Елена, Анастасия Димитрова, д-р Петър Берон, Неофит Рилски, Драган Цанков, Цветан Радославов, майстора- строител от Дряново – Никола Фичев.

Представиха рисунки, посветени на празника. Часът завърши със задача да отговорим на въпроса: ,,Кой е вашият народен будител?“ Животът на всеки народен будител представлява мъдър урок. Будителите са живата и вечна връзка между миналото, настоящето и бъдещето. Те са безсмъртната гаранция, че нашият народ ще преодолее всички съдбоносни изпитания и ще пребъде. Гост в часа по история беше класният ръководител на Хб клас госпожа Петя Глеридис.