НовиниСпортХуманитарни

Олимпийски игри във Второ СУ “Проф. Никола Маринов”

В средата на месец октомври в 8.а клас беше проведен наддисциплинарен урок по български език и литература и физическо възпитание и спорт. Под ръководството на своите учители Славка Георгиева и Алекс Александров учениците се върнаха повече от хилядолетие назад във времето. Осмокласниците обобщиха знанията си за Античността, като използваха различни подходи. Радостина, Хелин и Преслава изработиха интерактивни постери, чрез които по атрактивен начин показаха времевата рамка, светогледните идеи и водещите принципи на далечната епоха.

Съпоставиха древността и съвремието, откриха присъствие на антични елементи в модерното изкуство. Акцентът беше поставен върху най-значимото древногръцко събитие, преминало през вековете и достигнало до съвременния свят – Олимпийските игри. В задълбочена презентация Денислав представи любопитни факти, свързани с най-грандиозното спортно събитие на всички времена. Истински олимпийски дух завладя тийнейджърите по време на втората част на урока, когато всички се впуснаха в спортна надпревара, включваща елементи от най-популярната дисциплина в Античността – петобой. Учениците показаха умения в скачане на дължина, хвърляне и бягане. Най- добър сред всички се оказа Константин. Той получи всеобщо признание, ,,златен“ лавров венец и почетното звание ОЛИМПИУС. На победителя, също като в Античността, беше връчена и специална награда-безплатна храна. Бинарният урок по БЕЛ и ФВС осмисли знанията на осмокласниците за най-продължителната културна епоха в историята на човечеството, провокира любопитството на тийнейджърите и ги мотивира за целенасочено и осъзнато учене.

Хелин обобщи мнението на учениците за урока така:,, Очаквахме с нетърпение часовете по БЕЛ и ФВС, защото знаехме, че ни предстои нещо различно.Необичайното преплитане на знания и умения по два съвсем различни предмета ни изненада. Беше истинско предизвикателство за класа. Особено силни бяха емоциите по време на лекоатлетическите състезания. Беше избран само един първенец, но не бяхме разочаровани, защото в края на часовете всички се чувствахме победители и еднакво се вълнувахме.“