Начален етапНовини

Четвъртокласници-предприемачи със симулация на производствен процес

Един по – различен час по предприемачество. Забавно , интересно и прецизно свършена работа демонстрираха четвъртокласници на Второ СУ “Проф. Никола Маринов”. Учениците от 4 г клас с профил Предприемачество влязоха в ролята на сладкари, чрез ролевата игра “Сладки ” о ” понички “. В час по ИУЧ “Технологии и предприемачество”, по програмата на Джуниър Ачийвмънт България, учениците разбраха какво е производство и разгледаха неговите етапи.

С г-жа Калина Георгиева обсъдиха какво е продукт , производство на поточна линия и индивидуално производство. Разделени на групи с еднакъв брой “работници” и използвайки различни производствени стратегии, децата направиха по 20 вкусни и сладки понички.

За да ги направят следваха няколко стъпки : смесиха продуктите / стикерите – мляко , яйца и брашно, оформиха поничките, като ги изрязаха с ножички , сложиха пълнеж на поничките от ягода , боровинка и лимон в центъра на всяка една. Естествено, в края на процеса, всички заедно направиха “ревизия”, като проследиха дали “производствения” процес е извършен правилно.

Симулираната дейност имаше и инспектори по качеството, които провериха прецизността на продукта и отстраниха дефектните изработки. Съревнованието беше оспорвано, но по-успешен се оказа метода при производството на поточна линия. Четвъртокласниците на Второ СУ “Проф. Никола Маринов” разбраха, че когато се работи в екип поничките се правят по-бързо и всеки отговорно свърши своята конкретна задача.