май 30, 2024

Младши съдия Борис Царчински откри ОП „Съдебната власт-информиран избор“ във Второ СУ

ДейностиНовиниХуманитарни

Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“
стартира за поредна година във Второ СУ „Проф. Никола Маринов“. Първата лекция в школото беше на тема „Разделение на властите според Конституцията на Република България. Независимост на съдебната власт.“ Гост- лектор беше младши съдия Борис Царчински, който провокира изключителния интерес на дванадесетокласниците с хуманитарен профил.

Още в самото начало на беседата, лекторът акцентира, че според Конституцията на РБългария, държаваната власт се разделя на законодателна, изпълнителна и съдебна. В часа по гражданско образование се проведе кратък исторически преглед на възникването на трите власти и тези, които остават извън тях – Конституционния съд, президента и Висшия съдебен съвет.

Специалният гост на Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ посочи правомощията на Народното събрание като законодателен орган, какво представлява квалифицираното мнозинство и кога се прилага. Младши съдия Царчински провокира интереса на учениците и с темата, свързана с изпълнителната власт.

Часът завърши с аплодисменти и благодарност, а желаещите да изучават „Право“, останаха в класната стая, за да зададат своите въпроси към специалиста. Всички ученици получиха материали, свързани със съдебната власт, предоставени по Програмата от Висшия съдебен съвет.

Skip to content