май 30, 2024

Проект „Приказки за малки и големи“ потопи първолаци във вълшебния свят на словото и театъра

ДисциплиниНачален етапНовиниХуманитарни

Ученици от 10.клас на Второ СУ,, Проф. Никола Маринов“ разработиха и реализираха проекта ,,Приказки за малки и големи“. Гимназистите са с подчертан интерес към словото и театъра, а идеята на техните преподаватели по БЕЛ-Милена Драгнева и Славка Георгиева, е десетокласниците да съхранят обичта си към приказките, да я предадат на малките и да се осъществи ползотворно общуване между начален и гимназиален етап на обучение.
Никол Петрова – 10.а клас, Сияна Димитрова- 10.б клас, Елица Енчева- 10.б клас, Галена Георгиева- 10.в клас, Стефани Стефанова- 10.в клас и Никол Михайлова- 10.в клас, показаха много добри умения за работа с текст, театрална адаптация на литературен материал, отлична актьорска игра и пълноценна екипна работа. Емили Христова от 10.в клас подбра звуковите картини, и направи обстановката в класната стая още по-приказна.
,, Житената питка“ се ,,търкулна“ в 1.б клас. Десетокласничките умело поведоха първолаците из вълшебния свят на Ангел Каралийчев. Малките зрители бързо затаиха дъх, с истинско любопитство наблюдаваха драматизацията и съпреживяваха поведението на героите. Представлението завърши с много аплодисменти, но срещата между малки и големи продължи дълго след това. Децата се впуснаха в споделяне на впечатления, бързаха да докоснат костюмите и реквизита, а някои дори влязоха в роли.

Мъничетата се надпреварваха да гушкат какичките и нямаха търпение да се снимат с тях. А изненадите не спряха дотук! Всяко дете получи ръчно изработен от Стефани книгоразделител, а малките ученици веднага се заеха да подготвят подаръци и за големите – илюстрации по приказката. В края на срещата десетокласничките бяха вдъхновени от общуването с децата, и някои от тях споделиха желанието си в бъдеще да се насочат към учителската професия.
Инициативата се реализира в седмицата, посветена на училището, и стана възможна със съдействието на г- н Палвир Жечев, класен ръководител на 1.б клас, и г-жа Анжела Георгиева, хореограф.

Skip to content