ДисциплиниНачален етапНовини

Четвъртокласници в очакване на Коледа

Учениците от 4 „а“ клас посетиха Регионален исторически музей град Търговище. В навечерието на Коледа, децата се включиха в „ Предколедна работилница“. Възпитаниците на Второ СУ “Проф. Никола Маринов” изработиха и украсиха автентични български сурвакници. Притихнали се запознаха с българския народен обичай „ Сурва“ и с вълнение задаваха въпроси.

Пред децата бе изнесена беседа свързана с празниците Бъдни вечер и Коледа, а след това четвъртокласниците се впуснаха в изработката на личните си сурвакници. Отново бе осъществена междупредметна връзка в часовете и продължена в заниманията по интереси в ГЦОУД.

Учениците на практика приложиха наученото и обогатиха своя опит. Проведе се обучение както в класната стая, така и извън училище в неформална обстановка. Николамариновчетата осъзнаха, че традициите и обичаите са най-важни за един народ. Те спомагат и поддържат историята жива. Коледа е един от най-светите и любими семейни празници.

Празник на добротата, на мира и радостта, на мечтите и желанията, на надеждата за едно ново, по-добро начало. Коледа е онова време от годината, което всички чакаме с нетърпение, в което мечтите са малко по-големи от обикновено – време, в което Коледната магия надделява! Нашите предци са наричали празника още Божик или Голяма Коледа.

Учителите на класа – Милена Тенчева и Евдокия Ненова пожелават : Да бъде Коледата ви незабравима,а годината – неповторима! Да сте здрави, весели, засмени и от Бог благословени!