юли 22, 2024

„Различни ли са ,,различните“ от нас?“ – морални въпроси в часове по БЕЛ

НовиниХуманитарни

Учениците от 8.в клас пристъпиха към усвояване на едно от ключовите умения в гимназиален етап – писане на есе по морален въпрос, по нетрадиционен начин. Славка Георгиева, преподавателят им по БЕЛ, избра нестандартен подход, който позволява на учителя първо да провокира интереса на тийнейджърите към определен пробем, след това да предизвика дискусия и накрая да насочи учениците към конкретна езикова и творческа работа.
А интересът беше събуден от една вдъхновяваща среща. В класа гостуваха Катя и Радослав Недеви – двама разказвачи на истории. Катя,,разказва“ с ръцете си, като одухотворява всичко, което докосва, а Радо – с фотоапарата, като улавя красотата, която другите не виждат. Учениците и гостите говориха за изкуството като начин за комуникация и средство за себеизразяване. Но друг проблем изключително впечатли средношколците – темата за съдбата и за силата на мечтите. Рдослав е момче с увреден слух, което пълноценно общува, създава, мечтае…Младият фотограф бързо спечели симпатиите на всички със своята история. В края на срещата дори проведе бърз курс по фотография и орканизира кратка фотосесия за класа.
В следващия час по БЕЛ се проведе дискусия, свързана с моралните въпроси, които възникнаха по време на срещата. Гимназистите направиха връзка между нашето съвремие и далечната антична епоха, чиято литература изучават, и коментираха универсалните човешки ценности. Последваха езикови и литературни задачи, изясняващи особеностите на есето. Индивидуално или в екипи учениците отработиха формулиране на тема, създаване на теза и антитеза, подбор на аргументи и контрааргументи. Осмокласниците вече пишат първите си есета по морален проблем.
Този тип уроци мотивират тийнейджърите и допринасят за развиване на комуникативните, социалните и гражданските компетентности на учениците.

Skip to content