май 30, 2024

Главният прокурор Иван Гешев посети Второ СУ „Професор Никола Маринов“ гр. Търговище

Дейности

Иван Гешев се срещна с ученици от XII клас на Второ СУ „Професор Никола Маринов“ гр. Търговище в рамките на инициативата „Правосъдие в бъдещето – прокурори и ученици говорят за право“, организирана от Асоциацията на прокурорите в България и Камарата на следователите.

В открития урок участваха още говорителят на главния прокурор Сийка Милева, зам.-окръжният прокурор на Търговище Драгомир Сяров, Николай Николов, завеждащ следствен отдел към ОП-Търговище, Мила Стайкова, районен прокурор на Търговище, д-р Дарин Димитров, кмет на Община Търговище.

Районният прокурор на Търговище Мила Стайкова обясни какво представлява прокуратурата като институция, част от съдебната власт. Разяснено бе как се образуват делата и с кои закони работят магистратите. „Работата на прокурора е така структурирана, че той се подчинява единствено и само на закона. Това е спокойствието и увереността на всеки магистрат, работейки на страната на доброто, че има винаги подкрепата на закона“, каза Стайкова.

Главният прокурор обясни на младежите как могат да подават сигнали за извършено престъпление и им разказа за срещи с пострадали от престъпления, с висши магистрати от европейски държави, както и за трудностите в работата по дела при остаряло законодателство и Наказателен кодекс от 1968 г., когато много от „модерните“ престъпления в наши дни, изобщо не са съществували.

Иван Гешев посочи още, че целта на срещите му с учениците е те да научат повече за правата си. „Ако не познавате правата си, няма да можете да ги защитите и в крайна сметка да постигнете резултатите, които очаквате за бъдещето си и за професията, в която искате да се реализирате.“ Главният прокурор посъветва бъдещите абитуриенти да формират личните си преценки преди всичко по делата на хората.

МРеби

Администратор на сайта: Мехмед Реби тел. 0893693204, e-mail: mehmed.rebi@2su-tg.com

Skip to content