НовиниХуманитарни

Деветокласници със запомнящ час по история

]Урок за Холокоста предизвика деветокласници с профил Природни науки, да преживеят драматичните исторически събитие от недалечното минало. Преподавателят по история и цивилизации – г-жа Десислава Трифонова, решава да запознае възпитаниците на Второ СУ “Проф. Никола Маринов” с Холокоста, по един нестандартен начин, провокирана от интереса на деветокласниците към Хитлер и концлагерите.
Холокостът е опитът на Нацистка Германия, нейните съюзници и други сътрудници, да избие евреите в Европа. В продължение на шестте години на Втората световна война систематичното, бюрократично преследване и потисничество, финансирано от държавата и организирано от правителството, води до смъртта на шест милиона евреи от цяла Европа.
Така започва поредицата от уроци, г-жа Трифонова. Като първа задача, тя дава на учениците да изгледат филма “Пианистът”, който ще даде началото на преживяването. След като емоционално навлизат в историческите събития, преподавателят разкрива част от теориите за омразата на Хитлер към евреите. За да бъде нареден историческият пъзел, учениците опознават еврейския народ чрез собствено изследване. Проследяват историческите събития, виждайки как са оцелявали в концлагерите и на какви мъчения са били подлагани. Кулминацията на тези исторически моменти и учебните часове, е драматизацията на събитията. Учениците се въплъщават в ролята на евреи и с лице към стената, чувайки шума на колани, преживяха мъченията, оставили срамен отпечатък на света.
Гости на часовете бяха класният им ръководител – г-жа Милена Драгнева и зам.директорът – г-жа Катя Александрова.