Начален етапНовини

Ученици на Второ СУ от начален етап се докоснаха до магията на българския фолклор

Изминалата седмица беше изпълнена с незабравими емоции за учениците от начален етап във Второ СУ “Проф. Никола Маринов”. В четири последователни дни децата и техните учители бяха гости в ПФА „Мизия“. Чрез образователните концерти, поднесени по интересен и атрактивен начин, малките възпитаници на Втора гимназия се докоснаха до магията на българския фолклор. Те бяха умело представяни от Любчо Василев, главен художествен ръководител на ансамбъла. Учениците на Второ СУ имаха възможност да се запознаят с различните видове музикални инструменти, които използват оркестрантите. Всеки от тях разказа от какво е направен неговият инструмент и изпълни кратка солова пиеса,а децата ги посрещаха с бурни аплодисменти и много любопитни въпроси.
Своето майсторство демонстрираха и певиците от ансамбъла, като наред с това запознаха учениците и с видовете женски гласове. Облечени в красиви носии, между които имаше и автентични, те демонстрираха как българите са се обличали в миналото и каква символика се крие в пъстрото везмо. Заедно с това децата имаха възможност да разберат,че страната ни е разделена на различни фолклорни области, всяка характерна със своята носия,песен и танц.
С най-бурни аплодисменти посрещаха танцьорите,които ги потопиха в магията на вихрените български хора.Накрая си обещаха отново да посетят образователните концерти, но този път и те да потанцуват заедно с каките и батковците.

Благодарим на ПФА “Мизия” за гостоприемството и безупречната организация, с която показаха на учениците какво богатство е българският фолклор!