април 13, 2024

От днес във Второ СУ стартира кампания „Купи мартеничка, подари образование“

Новини

От днес във Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ стартира кампания за събиране на средства в подкрепа на дете от Уганда. Инициативата е под наслов „Купи мартеничка, подари образование на дете в Уганда“.

Всички знаем колко мащабни са проблемите в това кътче на Земята. След най-дългото затваряне на образователните институции там, малцина са децата, които искат да се завърнат в училище. Един от основните фактори за това е безпаричието.

Поради пандемичната обстановка и финансовите затруднения свързани с нея, все повече семейства се ориентират единствено и само към физическото си оцеляване. След като прекратяват учебни занятия за повече от година, децата на Уганда започват да помагат на родителите си с труд и умения. Това е и една от причините класните стаи там да са празни.

Българинът Даниел Делибашев е българското смело сърце, което се опитва да осигури на тамошните деца образование. След като се заема с тази кауза, той започва да събира средства за храна, чиста вода и достъп до училище. Именно това ни накара да стартираме тази инициатива. Образованието в България е безплатно и е много трудно за нашите младежи да разберат каква ценност всъщност е то. Чрез примера на Уганда се опитваме да възстановим стремежа към знание и в същото време да отворим сърцата си за едни толкова далечни и в същото време близки същества.

До 1 март във фоайтето на училището ще има кутия „Вземи и остави“ – всеки, който желае може да си хареса мартеничка и да остави в кутията колкото прецени. Между двете смени ще има ученици от клуб „Заразно добро“, които са инициатори на кампанията. Те ще продават бели и червени мартенички, които сами изработваха в продължение на седмица.

Поради динамиката на събитията, каузите станаха две. Част от събраната сума ще бъде преведена на младата майка от гр. Търговище – Грациела Ганева, която спешно се нуждае от лечение. Жената е диагностицирана с карцином на шийката на матката. Тя вече е в Турция, но средствата за лечението й са непосилни. Призоваваме всички да разгледат щандовете с мартенички и подадат ръка на живота и образованието!

Skip to content