април 13, 2024

Възпитаници на Второ СУ с литературни награди, посветени на Левски

НовиниХуманитарни

Деветокласникът Никола Киров от профил „ Природни науки“ във Второ СУ „ Проф. Никола Маринов“ зае призови места в два национални конкурса по повод 150 години от гибелта на Левски.
С първо място и златно отличие бе удостоен Никола в националния конкурс „ Завещано от Апостола“ 2023, организиран от Община Хасково и Младежки център, Хасково. Възпитаникът на Второ СУ участва в категорията „ Есе“ с творбата си „ Кой си ти?“ във втора възрастова група VIII- XII клас, като се съревновава с ученици от страната и чужбина.
Преплитайки исторически познания и силно изразено емоционално отношение, текстът на Никола впечатли петчленното жури с умелото открояване на ключови моменти от дейността на Апостола, от неговата безукорно чиста нравственост, от единството на словото и делото му, от дълбоко моралните и чисто човешки завети, които Левски ни завещава. Есето заявява откритата гражданска позиция на петнадесетгодишния си автор, който отправя посланието си преди всичко към младите хора- да бъдат пазители на безсмъртието на Апостола, да следват неговия патриотизъм и да се вдъхновяват от саможертвеното му служене на родината.
Втората изява на Никола в националния конкурс „ Ти ни трябваш и днес, Апостоле!“, организиран от ОУ „ Васил Левски“, Враца, му донесе престижното второ място. Целта на събитието бе да насочи вниманието на учениците към паметта за личността и делото на Апостола, както и да провокира творческия потенциал и родолюбието на младите. При силна конкуренция на повече от 60 участници в категорията „ Есе“, творбата на Никола бе отличена като една от най- вълнуващите и само 1 точка го раздели от първото място.
В категорията достойно представи себе си и училището ни и Елица Енчева от X б клас, профил „ Хуманитарен“, която с есето си „ Ти ни трябваш и днес, Апостоле!“ се нареди сред дванадесетте най- талантливи участници.
Госпожа Милена Драгнева, преподавател по български език и литература на двамата ученици, ги поздравява за успешното им участие и им пожелава още творчески вдъхновения и нови запомнящи се изяви!

Skip to content