Селин Рамадан от 7г клас и Дилек Асанова от 4а клас са училищните шампиони в Spelling Bee и Spelling Bee JUNIOR 2023

Селин Рамадан от 7г клас и Дилек Асанова от 4а клас са училищните шампиони в състезанията по правопис на английски език Spelling Bee и Spelling Bee JUNIOR 2023

В последните дни на февруари във Второ СУ“Проф.Н.Маринов“ – Търговище се проведе училищният кръг на на тринадесетото издание на Националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee. Училищният шампион – Селин Рамадан от 7г, спечели в оспорваната надпревара, като спелува правилно думата torture и победи Kaролин Тодорова от 6г клас, която зае престижното второ място. Трета е миналогодишната регионална финалистка Есил Ахмедова от 7б клас. Още по-оспорвана се оказа надпреварата при по-малките ученици от 2-4 клас, които взеха участие в Spelling Bee Junior. На първо място се класира Дилек Асанова от 4а, на второ – Роберто Тодоров от 4а, а трети – Берк Мехмедов от 3г клас. И тази година в ролята на помощник-координатор, жури и диктори успешно и с много усмивки и ентусиазъм се включиха ученици от гимназиален етап – национални финалисти от престижни състезания по англ.език – Елена Йорданова от 11а, Гергана Стефанова и Октай Османов от 11в, Елиф Хюсеинова от 9а клас. Ръководители на журито бяха учителите по англ. език Венета Янева и Елиф Фикрет. Координатор и организатор на състезанията за Второ СУ „Проф.Н.Маринов“ е госпожа Десислава Цанкова. Училищните шампиони и заелите второ място ще продължат участието си в регионалния кръг на състезанието Spelling Bee, който ще се проведе на 25 и 26 март, 2023 г. Най-добрите ученици ще участват в националния финал на 23 април в София, където ще се определи Spelling Bee и Spelling Bee JUNIOR шампионът на България.

Правописните двубои (на английски „spelling bees“) са традиционни американски състезания, в които участниците трябва да изговорят правилно, буква по буква, най-много думи. Непредсказуемото изписване на думите в английския допълнително повишава сложността на съревнованието. Състезанието повишава интереса на учениците към изучаването на английски език и подобрява знанията им чрез забавни и интерактивни дейности. Състезателният елемент е много силен мотиватор за участниците, а емоцията е несравнима. Училищните Spelling Bee състезания често се превръщат в истински празник за цялата общност.

Tази година участниците в състезанията имат възможност да се включат в съпътстваща кампания. Надсловът ѝ е BEE active, с което организаторите насърчават учениците да бъдат физически активни като пчелите. Да се разхождат, движат, играят, бягат, което ще ги направи по-здрави и ще допринесе за самочувствието им и доброто настроение. Всяка седмица през следващите три месеца (м. февруари – м. април) участниците в състезанията ще получават по едно предизвикателство. Някои от задачите ще бъдат да правят по 10000 крачки всеки ден, да организират спортен турнир за деца и родители, да запишат видеа, в които учениците споделят любимите си спортни активности. За най-активните, разбира се, ще има награди!

Националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие – КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България“, Посолството на САЩ и Министерство на образованието и науката. DHL са наш логистичен партньор, като доставят безвъзмездно наградите за всички участници в състезанието.

%d bloggers like this: