юни 21, 2024

Ученици на Уганда и Търговище изживяха вълнуващ урок по интеркултурност

Новини

Ученици на Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ имаха неповторимата възможност да се докоснат, макар и виртуално, до училищния процес в Уганда. Благодарение на г-н Даниел Делибашев, нашите възпитаници изживяха вълнуващ урок по интеркултурност. Всичко започна с една инициатива на доброволчески клуб „Заразно добро“ и идеята за благотворителен базар на мартеници в подкрепа на дете от Уганда…
Виртуалната среща между двете училища позволи на осмокласниците на Втора гимназия да разберат повече за живота, културата, бита на децата от Уганда. Куп въпроси на английски език завваляха от нашите възпитаници към отсрещната страна. „Как стигат до училище“ беше питането, чиито отговор остави всички без думи. Децата от Уганда разказаха, че за да бъдат част от учебния процес, ходят пеш и вървят по 60 минути в едната посока.
Всички бяха единодушни, че го правят с огромно желание, тъй като искат да учат. Носят униформи, които може би не случайно, са в бяло, зелено и червено. Разказаха още, че изучават предмети като английски, математика, испански език, религия и социални науки.
Във виртуалната среща се включи и учителят им по английски език, който сподели, че професията му е призвание и изрази желание да посети България. Интригуващите „посетители“ на училището ни разказаха как минава един техен ден и колко са благодарни на всички дарители за възможността, която им дават да учат. Четвъртокласничката Сафина, на която Второ СУ стана спонсор, поемайки таксата за обучение за една година, със сълзи на очи заяви: „Благодаря Ви за подкрепата!“.
Г-н Делибашев допълни, че за много от децата храната, която получават в училище, е единствената за тях. „Малцина имат телевизори, нямат ток, но са изключително благодарни за всичко, което имат“ – добави посредникът на събитието.
Осмокласниците ни се обърнаха специално към мисионера в африканската държава, подчертавайки, че са прочели книгата му и са впечатлени от написаното. Това се оказва поредната провокация на преподавателят по БЕЛ – г-жа Славка Георгиева, която събужда интереса им с октъс от творбата на Делибашев и поставя задача. Любопитството на учениците се оказва голямо и изявяват желание да прочетат всичко от начало до край. Така инициативата „Предай нататък книгата“ се превръща в „Летящата книга“, тъй като за броени дни будните ни възпитаници я прочитат и дават на следващия желаещ.
Виртуалните приятели попяха един на друг, като николамариновчетата извиха гласове, изпълнявайки „Йовано, Йованке“.
По време на видеоразговора учениците от Уганда и България започнаха да събират пръсти, рисуващи сърца във въздуха. Това накара всички да притихнат и разберат, че екрана и микрофона не разделят, а събират съдби. Достиженията на съвремието могат да градят общо бъдеще, изградено на основата на общи ценности, общи разбирания и най-вече на любов и приемане на другия.
„Това не беше обикновена „класна стая“ или „обикновен урок“! Това бяха едни обикновени деца, творящи необикновени светове!“ – добави г-жа Славка Георгиева.
Ръководството на Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ благодари на директора на DULO Nursery and Primary school – г-н Делибашев, за съдействието за тази вдъхновяваща среща да се случи. Пожелаваме му сили и енергия, за да продължи мисията на живота си и дарява надежда за всички ни, че е възможно Доброто.

Skip to content