юни 21, 2024

Възпитаници на Второ СУ завоюваха медали и купи в Игнатиевската интелектуална игра

НовиниХуманитарни

На 22 март 2023 г. в София се проведе заключителният етап от Игнатиевската интелектуална игра-викторина, част от Националната програма, посветена на 145-годишнината от Руско-турската освободителна война (1877-1878) и възраждането на българската държавност.
Конкурсът се проведе в два етапа – индивидуални участници от цялата страна, които отговаряха писмено на въпроси, свързани с историята на национално-освободителните ни борби, с подвига на Опълченците и решаващата им роля в освободителната мисия на Руско-турската война. Компетентно жури с председател проф. д.и.н. Румяна Михнева и членове доц. д-р Емилия Лазарова, д-р Нина Христова, д-р Константин Пеев, Анастасия Кабанова и Симеон Кулиш оцени и класира творбите. Бяха обявени и връчени наградите на победителите от индивидуалното състезание. С първа награда за индивидуално участие е отличена Карина Спасова – Хб клас, Второ СУ „Проф. Н. Маринов“, Търговище, с втора награда Наталия Колешанска– Хб клас, Второ СУ„Проф. Н.Маринов“, Търговище. Елица Енчева и Сияна Димитрова от Хб клас получиха дипломи за участието си във викторината.
Заключителния етап на интелектуалната битка се превърна в арена на знанието и острия ум. Именно там, нашият отбор демонстрира изключителни познания, умения и бързина. Под ръководството на преподавателя по история и цивилизации – г-жа Десислава Трифонова, Второ средно училище „Проф. Никола Маринов“ достигна до националния кръг. Благодарение на упоритостта и безупречната подготовка, Никола, Онур, Нилия, Ивет и Рикардо – всички от 9 в клас. училището ни отново се нареди сред най-добрите. Нашите възпитаници завоюваха второто място и се завърнаха с купа.
Гости на проявата бяха Н.Пр. Елеонора Митрофанова – посланик на Рускта федерация, Станка Шопова – председател на Фондация „Устойчиво развитие за България“, Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители, Красимир Премянов – председател на Тракийските дружества в България, писателите Нико Стоянов и Боян Бойчев, представители на множество обществени и творчески организации, учени, историци. Всички победители получиха грамоти, медали, предметни награди и книги с автограф на български писатели и поети: Боян Ангелов, Атанас Звездинов, Петър Андасаров, Нико Стоянов, Боян Бойчев и др.
Участниците бяха поздравени с богата културна програма от възпитаниците на 144 СУ „Народни будители“ и на Националния дворец на децата – солистки от балет „Алегрета“ ДЮФА „Изворче“, водени от своя ръководител акад. Красимир Петров.

Skip to content