юли 19, 2024

Ново предизвикателство пред шестокласниците в час по литература

НовиниХуманитарни

След като се запознаха с жанра автобиография и текста на Бранислав Нушич, г-жа Г. Петрова зададе на своите ученици Проект „Една глава от моята автобиография“. В него те трябваше да разкажат достоверна случка от собствения си живот, която по някакъв начин е променила начина им на мислене, светогледа им и е останала като незабравим спомен за тях, който биха желали да споделят с други хора. Случките можеше да са всякакви: забавни, смешни, тъжни, комични.
Втората част на проекта се състоеше в изработване на модел на корицата на книгата, като и тук, учениците сами избираха изразните средства.
Както във всеки проект по литература, и в този, шестокласниците се впуснаха с ентусиазъм и отговорно отношение. В часовете, предвидени за четене на създадените текстове, цареше ту гробна тишина, ту се разнасяше весел смях, а аплодисментите след всеки прочетен текст, бяха нестихващи. Самите ученици споделиха, че проектът им е помогнал да опознаят по-добре част от своите съученици. Други споделиха, че ги е накарал да се замислят и да се вгледат в себе си и в живота, който водят. Историите разказваха весели случки от изминали екскурзии и лагери, раздялата с преподавателите им от началния етап на обучение, екипната работа по други проекти в часовете по литература и много още…

Skip to content