май 27, 2024

Интердисциплинарен урок по Математика , История и География – МИГ от миналото

НовиниПриродоматематическиХуманитарни

Интердисциплинарен урок по Математика, История и География – МИГ от миналото, се проведе сред шестокласници.
Урокът се организира благодарение на преподавателите – г-жа Илияна Димитрова, г-жа Десислава Христова и г-жа Десислава Трифонова. Занятието започна с мозъчна атака – задача по математика, чието решение доведе до 632 г. Тази историческа година учениците свързаха със създаването на Стара Велика България.
Тук дойде време и за уменията на възпитаниците ни по география. Всички ученици от 6 г клас с огромен ентусиазъм ни показаха на картата къде точно се е намирала тя и какво е географското й положение.

Машината на времето отново се задвижи и ни спря на кан Кубрат и неговия завет, който помним и до днес. Изключително развълнувани, момчетата от класа се изправиха и изиграха сцената с това историческо събитие, оставило огромен отпечатък в поколения българи. Математиката отново напомни за себе си, но този път задвижи машината на времето като спря на далечната 681 г и създаването на Дунавска България от кан Аспарух.
Познанията на учениците по география ни позволиха да измерим разстоянието, което са изминали Аспаруховите българи, за да създадат българската държава. Припомнихме какво е мащаб, измерихме с линия разтоянието в см и намерихме вярното решение. Вълнуващото пътуване във времето продължи и шестокласниците на Второ СУ стигнаха до първата българска столица – Плиска.
Така пъзелът беше успешно разгадан и преживяването завърши с подготвените от учениците мултимедийни продукти. Николамариновчетата се върнаха в „наши дни“ с техни снимки от екскурзията на класа, която се проведе през изминалата учебна година. Припомниха си забавни и полезни моменти, чрез които са преживяли голяма част от българската история в този период.
Интердисциплинарният урок получи своя заслужен завършек с направена специално от децата юрта, която показва умения както по математика, така и по история и география .
За финал всеки трябваше да отговори на въпроса – Какво си е откраднал от часа?
Гости на часа бяха г-жа Гаджовска, г-жа Анета Куманова, г-жа Катя Александрова, г-жа Елеонора Панайотова, г-жа Грета Тошева и г-жа Г.Петрова.

Skip to content