април 13, 2024

Десетокласници на Второ СУ на гости в Окръжен следствен отдел – Търговище

НовиниХуманитарни

Десетокласници на Второ СУ бяха гости в Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура – Търговище. Домакин на срещата беше г-н Николай Николов. Учениците от 10 б клас, с ръководител Катя Найденова, се запознаха с особеностите на досъдебното ръководство. Проведената среща беше провокирана от интересна лекция, изнесена от г-н Николов през месец март.

В Окръжния следствен отдел той им припомни каква е структурата на съдебната система, какво е досъдебно производство. Домакинът показа такива дела и разказа каква е практиката за образуването им.

„Случвало ли се е на Вас или на Ваши колеги да бъдат нападани, заплашвани? Трудно ли се стига до Вашата позиция? Има ли тук детектор на лъжата? Как и къде се задържат лица за 24 часа? А до 72 часа? За престижа и отговорността да работиш в системата.“ Тези въпроси задаваха нашите ученици на лектора и получиха изчерпателни отговори, които задоволоха любопитството им.

На учениците бяха връчени специални удостоверения за участие в Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури.”

Skip to content