юни 21, 2024

Интердисциплинарен урок по история и литература: Априлското въстание – в името на свободата!

НовиниХуманитарни

В навечерието на 147-годишнина от обявяването на Априлското въстание учениците от Xб клас, профил „ Хуманитарни науки“ във Второ средно училище „ Професор Никола Маринов“ участваха в бинарен урок, съчетаващ знания по история и литература на тема „ Априлското въстание – в името на свободата“.

Преподавателите г-жа Катя Цветкова и г-жа Милена Драгнева представиха разнообразни задачи, чрез които учениците разкриха значимостта на историческото събитие. В урока бяха използвани откъси от романа „ Под игото“, от цикъла „ Епопея на забравените“ на Иван Вазов, „ Записки по българските въстания“ на Захари Стоянов, „ Кърваво писмо“ на Тодор Каблешков. Учениците коментираха посланията, вложени в главите „ Пиянство на един народ“, „ Пробуждане“, одата „ Кочо“, като разкриха духовните измерения на подготовката на въстанието и изявите на народния героизъм при погрома на бунта. Хронологически през литературните и историческите източници проследиха хода на въстанието в Четвърти Панагюрски революционен окръг. С цитати от „ Опълченците на Шипка“ илюстрираха картината на художника Алексей Попов „ Защитата на Орлово гнездо“. В края на урока обобщиха идейно-емоционалните послания на епилога на одата и откроиха идеята за духовното безсмъртие и съхранената памет за подвига и героизма.

Урокът даде възможност на учениците да покажат историческите и литературните си знания и уменията си за анализ и интерпретация на различни видове текстове. В хода на изявата младите хора си припомниха, че е важно да пазим паметта за събитията и личностите, проправили пътя към свободата на България.

Skip to content