юни 23, 2024

Престижна литературна награда за възпитаника на Второ СУ „ Проф. Никола Маринов“ Никола Киров

НовиниХуманитарни

Деветокласникът Никола Киров от профил „ Природни науки“ във Второ средно училище „ Проф. Никола Маринов“ бе отличен с престижното второ място в националния конкурс за литературно творчество и изобразително изкуство „ Вълшебният свят на Ангел Каралийчев“- 2023, с което Никола става стипендиант на МОН по Програмата за закрила на деца с изявени дарби. Възпитаникът на нашето училище участва със своя творба в трета възрастова група в раздел „ Проза“.
Приказката, създадена от Никола, в съответствие с регламента на конкурса е по мотиви от творчеството на Ангел Каралийчев. Младият разказвач за пореден път проявява уменията си чрез силата на художественото слово да сътворява необикновени светове, в които всеки да открие по нещо за себе си. Увлекателният сюжет ни прави част от въображаемото пътуване на литературния герой, който преминава през различни светове, за да стигне до истината, че всеки сам сътворява своя такъв, какъвто би искал да бъде. Преживяванията на Крум поставят въпросите за любопитството и търсачеството на младите хора, за вечния копнеж за сбъдване на желанията и мечтите, които се осмислят истински в настоящето чрез личната отдаденост на всеки един от нас. Творбата отправя и актуалното послание за необходимостта да пазим природата и живота на земята, защото тя е нашият незаменим свят.
Целта на националния конкурс за литературно творчество „Вълшебният свят на Ангел Каралийчев”- 2023 е да формира у децата универсални нравствени ценности, да развива умения за творческо писане и да даде възможност за изява на въображението на младите поети и писатели. Събитието се организира ежегодно от Министерството на образованието и науката и Националния дворец на децата и е част от Националния календар на МОН за изяви на учениците по интереси.
Ръководството на Второ СУ „ Проф. Никола Маринов“ и г-жа Милена Драгнева, преподавател по български език и литература, поздравяват Никола за постигнатия успех и му желаят нови поводи за творческо вдъхновение.

Skip to content