юни 21, 2024

В духа на Възрожденската епоха

НовиниХуманитарни

Поредното нестандартно хрумване на г-жа Г. Петрова „потопи“ шестокласниците, на които преподава, в една непозната за тях атмосфера – създаването на една театрална постановка.
„Идеята за този проект ми хрумна спонтанно – споделя преподавателката. – След като изучихме главата „Радини вълнения“ от романа „Под игото“ на Иван Вазов. Предложих на учениците да изберат в коя от групите да се включат: сценаристи, актьори или да отговарят за декора и костюмите. Поради големия брой желаещи да се включат, сформирах 3 екипа сценаристи и те започнаха да пишат текста на пиесата. Избраха сюжета и го разделиха в пет сцени. В него намериха място знанията и уменията им по човекът и природата и технологии и предприемачество. Текстът позволяваше да покажат и своите презентационни умения.
След като сценария беше готов, им организирах среща с зам.- директора на Драматичния театър в нашия град – Данислав Янев. Той ни разказа за историята на театъра, разведе ни зад кулисите и в един, продължил почти час, разговор учениците можаха да зададат своите въпроси, като постигнаха целта си – да разберат как се избира най-подходящият актьор за дадена роля, как се правят декори с малко средства и много още любопитни подробности, които ни бяха от голяма полза в следващия етап от проекта. Актьорите бяха избрани и започнаха репетициите, като паралелно се набавяше и реквизита. НО аз не спях до тук, завладяна от техният ентусиазъм, попаднах случайно на текст в интернет, който представяше как ще се чета романът „Под игото“ в далечната 2029 година. Реших да включа този текст като продължение на авторската им постановка. Избрах актьорите и започнахме репетиции и с тях. Смятам, че крайният резултат изненада всички и нас, които участвахме в проекта, и публиката, която ни уважи с присъствието си. Искам да изкажа огромните си благодарности към всички ученици, които се „потопиха“ заедно с мен в тази авантюра“
Трудът на учениците беше представен в две постановки – едната за Ръководството на училището, преподаватели и техни съученици и приятели и втора постановка за родителите на участниците.
Използвайки знанията си по български език и изобразително изкуство, учениците изработиха сами покана за събитието.
След приключването на представленията всички получиха грамоти, изработени от техния преподавател.

Skip to content