юли 19, 2024

,,Светът е малък“ – творчески проект на учениците от осми клас

НовиниХуманитарни

В начaлото на месец юни във Второ СУ гостува Адриана Обретенова – пътешественик, полиглот, писател, фотограф, мечтател, вдъхновител. Човек на света! Обиколила е 105 държави, владее 6 езика, автор е на три книги. Ади пристигна в училището по покана на Славка Георгиева, преподавател по БЕЛ. Тийнейджърите очакваха с любопитсто тази среща. Показател за големия интерес беше препълнената зала. В продължение на повече от час учениците имаха възможност да ,,посетят“ далечни и непознати земи, водени от пътешественичката. Разказите от първо лице, видеата и снимките от различни точки на света бяха впечатляващи! Осмокласниците ,,обходиха“ екзотични острови, ,,изкачиха се“ на димящи вулкани, ,,гмурнаха се“ в дълбоки води, ,,влязоха“ в непристъпни джунгли, ,,покориха“ върхове, ,,надникнаха“ в древни храмове, ,,срещнаха се“ с непознати племена, докоснаха се до далечни култури. Последваха много въпроси и срещата продължи в неформални разговори дълго след това. А Ади си тръгна с подарък от випуска – специално нарисувана за нея картина. Авторът е талантливата Радостина Иванова / 8.а клас/
Събитието разпали въображението на тийнейджърите и беше нестандартен начин за стартиране на поредния дългосрочен проект на осмокласниците – ,,Светът е малък“. Учениците имаха срок от две седмици да напишат пътепис по разкази на очевидец. Пътеписът е жанр, който не е включен в учебната програма, но се харесва от младежите. Текстовете трябваще да бъдат създадени по зададени езикови и литературни параметри. В хода на творческия процес осмокласниците използваха записки от срещата, прочетоха много интервюта на Адриана Обретенова, запознаха се с рецензии на книгите й, намериха допълнителна информация за регионите, в които тя е била. Работиха с медийни и научни текстове, извличаха и обобщаваха информация. Умело съчетаваха достоверни факти и художествена измислица. Работният процес даде възможност да се направят интересни междупредметни връзки. В пътеписите си учениците включиха и подходящ снимков материал, а някои ги оформиха и като книги. Във всяка паралелка авторите имаха възможност да представят творбите си.
Проектът ,,Светът емалък“ е част от годишната точкова система за активности и творчество в обучението по БЕЛ.
Предстои осмокласниците да получат нова задача – създаване на пътепис/ фотопътепис по лично лятно преживяване. Представянето на проектите ще бъде в началото на следващата учебна година.

Skip to content