юни 21, 2024

Дванадесетокласници на Второ СУ с посещение в Административен съд

НовиниХуманитарни

Административен съд – Търговище отвори врати за нашите дванадесетокласници. Учениците от 12 б клас с профил „Хуманитарен“, заедно с техния преподавател по „История и цивилизации“ – г-жа Десислава Трифонова, бяха посрещнати от съдии и съдебни служители в зала № 4 на Съдебната палата в Търговище. „Статут и функции на съдията, прокурора и следователя“ беше акцентът на лекцията, която внесе яснота в професионалното ориентиране на зрелостниците.

Председателят на съда – съдия Анета Петрова, запозна нашите възпитаници с изискванията и възможностите за реализация в съдебната система на Република България на завършилите специалност „Право“. С мултимедиен продукт, съдия Петрова показа основните принципи за устройство на съдебната система и тяхната нормативна уредба. Конституцията на Република България, Закона за съдебната власт и Кодекса за етично поведение на българските магистрати предизвикаха огромен интерес сред дванадесетокласниците.

Професиите, изискващи юридическо образование – тази на адвоката, съдията по вписванията, нотариуса, частния съдебен изпълнител, разследващия полицай и юрисконсулта, също получиха изчерпателни разяснения от гостоприемните домакини.

Съдия Албена Стефанова представи пред навлизащите в пълнолетието актуални за тях теми. Разгледани бяха предвидените в закона санкции и наказания, свързани с шофиране без СУМПС или под въздействието на алкохол и наркотични вещества, както и в случаите на така наречения „дрифт“.

Съдия Анета Петрова и съдия Албена Стефанова отговориха на множеството въпроси, които младите хора поставиха – от изискванията за присъствие в съдебна зала до такива от наказателноправно естество, като например каква е разграничителната линия между различните телесни повреди и каква е процедурата по установяване на съдържанието на алкохол в кръвта на водач на МПС.

Оживени дискусии, множество въпроси и изчерпателни отговори, предизвикаха в учениците задоволство от посещението. За завършек на интересната среща имаха възможност да усетят атмосферата на съда, като посетиха арестантските помещения и облякоха съдийската тога.

Благодарим на Административен съд – гр. Търговище, за перфектното междуинституционално сътрудничество и безупречната организация на проведените посещения.

Skip to content