май 30, 2024

Малките ни програмисти се потопиха в света на кодирането

Начален етапНовини

Учениците от група за целодневна организация на учебния ден – 3 „а“ клас при Второ СУ „Професор Никола Маринов“ – гр.Търговище, се включиха в Европейската седмица на програмирането. Събитието протече под надслов „Безкомпютърно програмиране“. Целта на инициативата е учениците да научат, че програмирането е новата грамотност, която отключва тяхната креативност и отваря нови хоризонти.

В часовете за занимания по интереси ученици влязоха в свят, където границите между обучение и забавление изчезнаха. На третокласниците бяха раздадени работни листи с мрежа и комбинации от множество кодове, които те трябваше да разчетат и да изпълнят върху мрежата. При правилно изпълнение на командите децата получаваха различни животни, които трябваше да разпределят в две групи – според това дали са герои от приказка или басня, а също така да посочат и произведението, от което са. Това никак не затрудни нашите третокласници и те бързо откриха кучето от „Катето и Шарко“, петлето от „Храброто петле“, врабче от „Ние, врабчетата“, котето от „Ането“, конят от „Пипи Дългото Чорапче“ и още други приказни герои.

Учителят на групата постави пред изпитание част от учениците, но те безпогрешно откриха заека от баснята „Костенурка и заек“, лъва от „Лъвът и мишката“, слона от „Мравката и слона“, петела от „Петел и елмаз“ и охлюва от „Орел и охлюв“.
По този начин учителят на групата – Ц. Бонева, успя да обедини всички около мнението, че програмирането е свързано повече с мислене, отколкото с технологии.

Skip to content