юли 19, 2024

„ЛЮБИМОТО ЯСТИЕ НА ЛИТЕРАТУРЕН ГЕРОЙ“

НовиниХуманитарни

Това е заглавието на съвместния проект, който зададоха на седмокласниците г-жа Елеонора Панайотова, преподавател по технологии и предприемачество, и г-жа Галина Петрова, преподавател по български език и литература. Той беше обвързан с Международния ден на готвача – 20 октомври. Целта на проекта беше:
• Да развие у учениците интерес към литературата и кулинарията, да им покаже как храната е свързана с културата и историята, да развие умения за вглеждане в детайла при четене на художествен текст.
• Да създаде и развие умения за приготвяне на храна чрез различни техники.
• Да развие умения за работа в екип, креативност и естетически усет към детайла.

Проектът беше зададен в час по литература от г-жа Петрова, а резултатът от него беше представен в час по технологии и предприемачество пред г-жа Панайотова.
Проектът съдържаше следните стъпки:
1. Учениците бяха разделени в екипи, като всеки екип трябваше да намери и избере информация за кулинарна рецепта, свързани с избрано от тях произведение в интернет или в специализирани книги.
(Имаха възможност да използват книгата Литературен гастроном „101 рецепти от любими произведения“)
2. Те изготвиха списък с необходимите им продукти, изчислиха разходите за продуктите, разпределиха задачите помежду си и сготвиха ястието в домашни условия.
3. Трябваше да документират чрез снимки или видео процесът по готвене на ястието, като завършват със сервиране на сготвеното ястието.
4. В деня на представяне на проекта във всеки клас се избираше жури (по един представител от екип).
5. Екипите представяха пред класа кратка презентация, която включваше събраната информация за автора, произведението и героя, чието ястие бяха приготвили, доказателствения материал за работния процес, под формата на снимки или видеа.
6. Всеки член на журито оценяваше работата на екипите по критерии описани в работния лист.
В края на часа по технологии и предприемачество учениците обсъдиха какво са научили от проекта, какво им е харесало, какво биха променили или добавили, ако повторят проекта. Единодушно беше мнението, че това е един от най-забавните и „вкусни“ проекти, които някога са получавали. Самите ученици и техните преподаватели останаха удивени от крайния резултат.

[gview file=“https://2su-tg.com/wp-content/uploads/2023/11/Любимото-ястие-на-литературен-герой-7б-клас.pptx“]

[gview file=“https://2su-tg.com/wp-content/uploads/2023/11/Американски-палачинки.pptx“]

[gview file=“https://2su-tg.com/wp-content/uploads/2023/11/Кокосов-пай.pptx“]

[gview file=“https://2su-tg.com/wp-content/uploads/2023/11/Кулинария.pptx“]

[gview file=“https://2su-tg.com/wp-content/uploads/2023/11/Любимо-ястие-на-литературен-герой.pptx“]

 

Skip to content