май 26, 2024

Неразривната връзка на география и история показаха десетокласници

НовиниХуманитарни

“Историята на България вероятно щеше да има съвсем различен развой, ако на 17 август 986 година, българските войски бяха успели да убият или пленят ромейския император Василий Втори Българоубиец… Той избягва по чудо съдбата на своя предшественик Никифор Първи Геник – и след 32 години изтощителни и непрестанни войни с българската държава – успява през 1018 година да я покори. Българската победа при прохода Траянови врата е грандиозна и неочаквана, но се оказва недостатъчна, за да обезпечи бъдещето на българската държава. Няколко щриха от онези събития се открояват отчетливо по отношение на историческата традиция и приемственост. ”…Така започна вдъхновяващият урок по география и история и цивилизации провел се преди дни във Второ СУ „Проф. Никола Маринов“. Благодарение на двамата преподаватели – Реджеб Реджеб и Десислава Трифонова, ученици от 10 в клас успяха да пресъздадат историята и демонстрират важността на географията. Неразривната връзка между двата предмета ги накара да се включат при огромна активност в учебния час без технологии.

Разказ за Българската история и събитията свързани със Самуил, както и посочване на географските места от където са минавали войниците му, предизвика интереса на домакини и гости. Лазерната писалка непрестанно следеше посоката на географската карта, а обратната връзка очакваше своето начало.

Историческата игра „Цар на историята“ раздели учениците на два отбора, като всеки от тях трябваше да отбележи пътя на Самуиловоите войници, както и природните забележителности. Всички проявиха инициатива и показаха, че дори и без технологии, историята и географията са интересни, защото носят в себе си магията на миналото и отговорите, които търсим в настоящето.

Гости на урока бяха зам.директорите – г-жа Катя Александрова, г-жа Елеонора Панайотова, преподавателите – г-жа Деси Христова и г-жа Милена Драгнева.

Skip to content